Ben je op zoek naar een sport voor je kind? Is je oog gevallen op ijshockey, maar heb je niet voldoende informatie? Laten we dan samen eens kijken hoe een ijshockeytraining voor de allerkleinsten eruitziet.
In het begin gaat het er bij ijshockey vooral om dat de kinderen plezier maken. De coaches proberen de interesse van de kinderen te wekken met allerlei spelletjes. Daardoor is de training vooral leuk en hebben de kinderen niet echt in de gaten dat ze ondertussen leren schaatsen. Deze speelse manier van trainen met nieuwe vriendjes geeft niet alleen de kinderen, maar ook hun ouders gezamenlijke ervaringen en plezier in de sport.
Tot groep 7 worden doelpunten en resultaten niet geteld in competitieve wedstrijden – de nadruk ligt op het plezier in de sport.
Net als bij andere sporten hebben kinderen niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk baat bij ijshockey. Ze ervaren hoe leuk het is om te winnen, maar leren ook om tegenslagen in de vorm van een nederlaag te accepteren.
Naast on-ice training bieden de meeste clubs ook atletiek- en gymnastiektraining. Deze takken van sporten worden meestal op een gevarieerde en speelse manier benaderd, net als de training op het ijs.
Teamsporten ontwikkelen ook de persoonlijkheid van het kind omdat het leert samen te werken met leeftijdsgenoten, verantwoordelijk te zijn en vaste regels te volgen (en ook om verschillende opdrachten uit te voeren). Tijdens een training of wedstrijd voelen de kinderen de competitie, maar tegelijkertijd dwingt het spel ze ook om samen te werken als een team.
Wat moet je meenemen naar de eerste trainingssessie?
Het belangrijkste onderdeel van de uitrusting is de helm. Voor kinderen die net hun eerste stappen op het ijs zetten, is een skihelm voldoende om ze op weg te helpen, en bij gebrek aan beter zelfs een fietshelm. Schaatsen kunnen vaak gehuurd worden voor de eerste training. Na een paar trainingen is het echter beter voor het kind om zijn eigen schaatsen te hebben die goed passen. Ook belangrijk zijn goede, warme handschoenen. Voor de zekerheid en om de angst om te vallen weg te nemen kun je ook kniebeschermers toevoegen. Deze uitrusting is voor de eerste trainingen volledig toereikend, omdat kinderen leren schaatsen met een hulpmiddel, meestal met kleine plastic doelen. Zodra je aanvoelt dat dit de juiste keuze is en dat je kind ijshockey leuk zal vinden, is het tijd om meer onderdelen van de ijshockeyuitrusting aan te schaffen.
Je kunt geleidelijk schouder- en elleboogbeschermers toevoegen (die in het begin nogal beperkend kunnen zijn).
IJshockey voor meisjes
Tegenwoordig is ijshockey ook erg populair bij meisjes. In landen die lid zijn van de IIHF is het heel gewoon dat ook meisjes al op jonge leeftijd ijshockeyen. Bovendien neemt de populariteit van deze sport onder hen voortdurend toe, waardoor hun aandeel ook in Tsjechië elk jaar groeit. Dat blijkt wel uit het feit dat het Tsjechische nationale team zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen.
Als ouder van een meisje kan ik zeggen dat het geen enkel obstakel is als jongens en meisjes samen trainen op het ijs. Als kinderen klein zijn, merken ze helemaal geen verschillen op en gaan ze allemaal vriendschappelijk met elkaar om. Later zijn meisjes tot een bepaalde leeftijd vaak zelfs beter in de training dan sommige jongens, omdat ze eerder in de groei komen. Met de jaren verandert dit echter, omdat jongens van nature sterker zijn. Dit verschil wordt gecompenseerd doordat meisjes van kleins af aan wedstrijden kunnen spelen met jongens die twee jaar jonger zijn dan zij.
Het is niet zo dat hoe beter de uitrusting, hoe beter de ijshockeyer.
Competities
Om druk op de resultaten te voorkomen, worden wedstrijden tot groep zeven niet beoordeeld op score, maar gaat het vooral om de ervaring van het spel zelf. Vanaf groep acht worden de resultaten van individuele clubs en spelersstatistieken wel bijgehouden. Er is een constante discussie gaande over de geschiktheid van deze werkwijze, met verschillende meningen van zowel experts als het publiek (ouders van jonge ijshockeyspelers en later de wat grotere spelers zelf).
Kosten
IJshockey wordt vaak gezien als een dure sport. Als je de financiële middelen hebt, kun je aan ijshockeyartikelen voor kinderen inderdaad flink wat geld uitgeven. Dat is echter zeker niet de enige manier. Er zijn verschillende opties om geld te besparen. Bijvoorbeeld door het in de gaten houden van kortingsacties of het aankopen van uitrusting in de vorm van sets, die goedkoper uitvallen.
Als kinderen ouder worden, wordt hun vraag naar een betere uitrusting natuurlijk steeds groter. Het is dus aan de ouders om te kiezen voor een gematigde route of voor een professionelere aanpak vanaf het begin. Wat in ieder geval niet geldt, is 'hoe beter de uitrusting, hoe beter de ijshockeyer'.