Hoe verzorg je ijshockeyschaatsen – deel 1


4 minuten leestijd

Verpest je nieuwe ijshockeyuitrusting niet door er verkeerd mee om te gaan. Profiteer van onze tips en advies over hoe je je ijshockeyspullen het beste kunt verzorgen, zodat ze zo lang mogelijk meegaan en je niet een hoop geld hoeft uit te geven voor nieuwe spullen.

De face-off van onze serie voor amateur ijshockeyers geeft je tips over het onderhouden van je schaatsen. Schaatsen is een ingewikkelde discipline, dus we beginnen rustig aan. In het eerste deel van onze serie, over de verzorging van ijshockeyschaatsen, geven we je advies over wat je direct na aankoop met je schaatsen moet doen.

In de volgende delen van de serie leer je hoe je de ijzers van je schaatsen afstelt, hoe je sticktape om je stick doet en de lengte van je stick aanpast en hoe je je ijshockeyhandschoenen verzorgt.

Als je nog geen schaatsen hebt en wilt weten hoe je de juiste ijshockeyschaatsen kiest, ga dan naar onze adviesdienst en laat je adviseren door professionals.

Steek je schaatsen in de oven

Je hebt nieuwe schaatsen gekocht. Voordat je er voor het eerst het ijs mee op gaat, kun je twee dingen doen:

  1. Laat je schaatsen naar je voeten vormen in een speciale heteluchtoven of in de heteluchtoven bij je thuis. Weet je niet hoe je dat aan moet pakken? Geeft niet, wij hebben een handleiding voor je.
  2. Vervang als tweede de veters van je schaatsen. De veters van de fabrikant zijn vanwege hun lengte of materiaal niet het meest geschikt. Ze snijden waarschijnlijk in je handen en hebben weinig wrijving, waardoor ze gemakkelijk losraken.

Onze ervaring is dat gewaxte veters van 305 cm lang ideaal zijn.

IJshockeyschaatsen

Bekijk ijshockeyschaatsen

IJshockeyschaatsen »

De lengte van de veters is belangrijk

Je schaatsen zijn in vorm gebracht, je nieuwe veters zijn klaar en je staat op het punt om ze in je schaatsen te doen. Rijg de veters er niet helemaal tot bovenaan in. Gebruik de laatste 1 of 2 ogen niet, afhankelijk van wat het beste voelt. Zo zullen je voeten niet zo verkrampt aanvoelen en zul je je vrijer voelen op het ijs, waardoor je efficiënter kunt schaatsen.

Wikkel de veters bij het aantrekken ten slotte eenmaal rond je been ter hoogte van je enkel – koop daarom langere veters. Als de veters om je enkel gewikkeld zitten, geeft dat het gevoel dat je voeten stevig in je schaatsen zitten, zonder dat dit ten koste gaat van de beweeglijkheid. Vergeet niet om een knoop in het uiteinde van de veters te leggen. Zo schieten de veters er niet uit als je je schaatsen uittrekt.

Drukplekken veroorzaakt door je schaatsen zijn op te lossen met een keukensponsje

Vaak is het zo dat de voorste tong in je voet drukt. Daar zijn verschillende oplossingen voor. Als het overslaan van de bovenste twee ogen bij het strikken van je veters het probleem niet oplost, probeer dan de volgende tips:

  1. Trek de bovenkant van de schaats minder strak aan. Compenseer dit door het laatste rondje om je enkels strakker aan te trekken.
  2. Pak er een gewoon keukensponsje bij, verwijder het ruwe gedeelte en vorm de rest zo dat het overeenkomt met de vorm van het pijnlijke deel van je voet. Doe dit vervolgens tussen je voet en de schaats. Het kan een paar pogingen kosten om de juiste grootte en breedte te vinden die niet knelt.

Maak je schaatsen voor je ze uittrekt zo los dat je je voet er met gemak uit haalt. Trek ze er niet uit door ze over je hiel te duwen zoals bij sneakers. Daarmee beschadig je namelijk de achterste tong, die dan op je achillespees gaat drukken. Dat is niet alleen een erg vervelende en pijnlijke gewaarwording, maar bovendien kan de achterste tong meestal niet goed gerepareerd worden.