De Wilson Clash V3 tennisrackets redden de goede naam van deze racketlijn, die in zijn eerste generatie een revolutie teweegbracht op het gebied van tennisrackets. Na de wat mindere tweede generatie keren ze met enorme energie terug naar de top van comfortabele rackets.
De populaire, bijna zelfspelende Wilson Clash rackets gaan hun derde levensfase in. De nieuwste generatie komt met bijgewerkte technologieën voor nog meer kracht, comfort en een optimale speelervaring.
In deze review bekijk ik de populairste modellen – de 295 gram wegende lichtgewicht versie Wilson Clash 100 V3 en het zwaarste model, de 305 gram wegende Wilson Clash 100 PRO V3.
De tweede generatie Wilson Clash rackets werd qua uitstraling niet erg positief ontvangen. En dat was geen wonder. Het bordeauxrode parelmoer was niet bepaald modern te noemen.
De huidige derde generatie is een compromis geworden. Het biedt een zwarte, licht parelmoerachtige basis met oranjerode elementen. Een combinatie van kleuren dus die bij zowel mannen als vrouwen in de smaak zal vallen. Persoonlijk vind ik de geaccentueerde tubing aan de boven- en onderkant van het racket erg mooi.
Verder vind je op de hals weer het opschrift Clash in reliëf, dat dit keer iets kleiner is. Dit ziet er eleganter uit dan bij de vorige generatie, waarbij het opschrift veel groter was. Voor mij is dit dus een prima design, hoewel het niet de kwaliteit en de details van sommige andere rackets haalt.
Voor 2025 heeft Wilson de gepatenteerde technologie van gelaagde grafiet geperfectioneerd die de Clash zo comfortabel en responsief maakt. Deze technologie wordt SI3D genoemd en versterkt de horizontale doorbuiging van het frame zodat de bal langer op de snaren blijft voor extra controle, terwijl de verticale doorbuiging wordt gemaximaliseerd om gemakkelijker spin te genereren.
Daarnaast heeft Wilson de Hit Stabilizer technologie toegevoegd voor een grotere torsiestabiliteit, wat erin resulteert dat er eenvoudiger power wordt gegenereerd en het racket minder trilt als je de bal niet in het midden van het racket raakt. Andere updates omvatten kleine aanpassingen aan de geometrie van de hals om het frame gemakkelijker in meerdere richtingen te kunnen buigen.
De derde generatie Clash rackets heeft het magische gevoel van de oorspronkelijke versie uit 2019 hervonden en voldoet aan alle eisen voor een makkelijk spelend racket voor een breed scala aan spelers. De Wilson Clash V3 versie gaat echter nog een stapje verder en verbetert naast het comfort ook de precisie, het spinpotentieel en de algehele balcontrole.
Met de technische specificaties van dit model richt Wilson zich op een breed scala aan amateurspelers tot op clubniveau. Het racketblad heeft een standaard grootte van 645 cm2, het frame weegt 295 g zonder snaren, het balanspunt ligt richting de hand op 310 mm en het snarenpatroon van 16x20 is ideaal voor spin.
De RA-waarde (framehardheid) van 54 is zoals verwacht erg laag en voor zover ik weet is dit het meest flexibele frame dat momenteel verkrijgbaar is. Het racket is zelfs zo flexibel dat als ik het over mijn knie leg en wat kracht zet, het zichtbaar doorbuigt. Met gewone rackets met een hogere framestijfheid gebeurt dat beslist niet.
De swingweight van dit frame is slechts 309 kg.cm2, wat een van de laagste waarden is die ik ooit heb gemeten voor rackets met een soortgelijk gewicht. En dat is goed nieuws voor alle licht tot matig gevorderde tennissers. Vooral meisjes en vrouwen zullen erg blij zijn met dit racket.
Het zwaarste model van deze racketlijn is in alle opzichten krachtiger, maar heeft nog altijd zeer vergelijkbare eigenschappen als het lichtere model. Persoonlijk zou ik dit zwaardere model in mijn tas steken voor alle mogelijke gelegenheden. Het racketblad is ook hier 645 cm2, het nettogewicht zonder snaren bedraagt 305 g en dankzij het identieke balanspunt van 310 mm is het racket ondanks het hogere gewicht nog steeds erg goed te controleren.
De toename in swingweight is hier echter merkbaar – 324 kg.cm2 is geen onbeduidend getal. Daarmee is het racket ook geschikt voor gevorderde spelers die serieus met tennis bezig zijn. De hardheid van het racket is met 57 RA iets hoger, wat ik persoonlijk toejuich.
De breedte van het frame van beide modellen is identiek – 24,5 cm. Het voordeel van deze oplossing is dat je gemakkelijker van de lichtere op de zwaardere versie kunt overstappen. Bij sommige racketlijnen is het zo dat de lichtere en zwaardere modellen verschillende framebreedtes hebben, wat uiteindelijk meer kwaad dan goed doet. In dat geval verschillen de rackets aanzienlijk van elkaar en is het lastiger voor spelers om over te schakelen van een lichter naar een zwaarder racket. Bij de Wilson Clash V3 is dat risico er niet en verloopt de overgang naadloos.
De beide rackets die ik voor mijn test kreeg, waren bespannen met Luxilon Element 1,25 mm snaren en ik moet zeggen dat dat me uitstekend beviel. Deze snaren zijn extreem comfortabel dankzij de multi-mono technologie en zijn bovendien ook erg krachtig. Het is in feite multifilament en monofilament in één.
Deze snaren zijn geschikt voor spelers die met full swing spelen, van matig gevorderde tot gevorderde spelers of toernooispelers. En deze snaren passen fantastisch bij de rackets! Ik had nooit verwacht dat zulke zachte frames zo goed zouden combineren met zachte snaren.
Ook alle zachtere versies van bekende polyestersnaren, hybride snaren en multifilament snaren zullen dus goed bij deze rackets passen.
De innovatieve technologieën van de Clash rackets komen tot uiting in een onverwacht aspect. Terwijl andere zachtere frames zich vrijwel uitsluitend richten op kracht en balgevoel, is dit bij de Clash rackets niet het geval. De slim ontworpen hals werkt als een soort katapult.
Het voelt aan alsof de bal langer op de snaren van het racket blijft, maar tegelijkertijd kan het frame op miraculeuze wijze verstijven als hij de bal raakt. Of beter gezegd, de manier waarop het gebogen frame terugkeert naar zijn oorspronkelijke positie geeft de bal een enorme kracht. Dit werkt verrassend goed.
Ik was hier net zo enthousiast over bij de eerste generatie Clash rackets, maar als ik er langer mee speelde, bleek de keerzijde ervan. De ballen vlogen alle kanten op, op inconsistente en onvoorspelbare wijze. Bij de derde generatie is dit aanzienlijk verbeterd.
Op dit moment kan ik me niet voorstellen hoe veel verder Wilson nog kan gaan met deze technologie. De bal vliegt enorm snel van beide rackets af en desondanks heb je er rotsvaste controle over. De lengte en snelheid van de ballen liggen ver boven het gemiddelde en het gevoel over de slag is erg prettig.
Voor mij is de nieuwe Wilson Clash op dit moment het gemakkelijkste, plezierigste en meest agressief spelende racket uit het assortiment van Wilson. Technologisch gezien lijken ze op de Wilson Shift. Die biedt echter niet de verbluffende kracht die de Clash in huis heeft.
De Wilson Shift richt zich meer op controle en precisie. De kracht van de Clash rackets ligt in hun vermogen om de energie die je in je slag steekt te versterken. Alsof er een verborgen aandrijving in zit.
Een perfecte voorbeeld daarvan is de return. Daar verheug ik me telkens weer op met deze nieuwe Clash rackets. Ook als er een servicekanon aan de andere kant van het net staat. Bij de return is het voor mij het belangrijkst om op tijd bij de bal te zijn en hem zo zuiver mogelijk te raken. Het frame doet vervolgens de rest.
De zeer royale sweetspot van beide modellen zorgt voor extra comfort en zekerheid bij de return. De vorm van het racketblad van de Clash lijkt een beetje op die van Yonex rackets of het model Head Boom. In dit geval is het blad echter vrijwel in het midden het breedst. Dichter bij het lichaam dus, wat me veel vertrouwen gaf bij het terugslaan van moeilijke serves.
Dit is een van de dingen die ik niet kan bevatten. Ondanks hun flexibiliteit zijn deze rackets extreem stabiel. Dat is te merken bij de backhand slice en bij volleys. Het is een genot om er slagen met achterwaartse rotatie mee te spelen. De backhand slice heeft veel lengte, dynamiek en variabiliteit.
Met deze rackets kun je de kracht van de rotatie heel gemakkelijk veranderen, of het nu zijwaartse of achterwaartse rotatie is. De rackets zijn energiek bij volleys, hebben een snelle respons en de hanteerbaarheid is ondanks de breedte van beide frames erg goed.
Een van de belangrijkste kenmerken van een tennisracket is voor mij persoonlijk hoe het werkt bij de backhand. De meesten van ons hebben een slechtere backhand. Bij mij was dit voorheen niet het geval, ik stond juist bekend om mijn goede dubbelhandige backhand. In de afgelopen jaren is mijn forehand steeds meer gaan overheersen, maar mijn dubbelhandige backhand beschouw ik nog altijd als een solide wapen.
De Wilson Clash V3 heeft een vrij lang handvat, dat ik dus met gemak met beide handen kan vastpakken. En het racket houdt het blad nadat je de bal hebt geraakt erg goed naar voren. Ik was dan ook erg tevreden met de dubbelhandige backhand en heb in dit opzicht geen enkel punt van kritiek.
Het spinpotentieel van beide rackets is fenomenaal. De spin is echt opmerkelijk en ook verrassend goed bij de zwaardere PRO versie met een snarenpatroon van 16x20. Dit is te danken aan de bijzonder brede tubing die de snaren een groot bewegingsbereik geven.
Ik was verrast hoe makkelijk het is om met de nieuwe Wilson Clash ballen die heel laag bij de grond terechtkomen met zekerheid en gemak omhoog te krijgen. Van de laatste paar rackets die ik heb getest (Head Gravity 2025, Babolat Pure Drive 2025, Tecnifibre T-Fight 2025), behoren deze tot de rackets waar je het best spin mee kunt genereren.
Ook dit komt weer door de specifieke vorm van het racketblad en het vrij open snarenpatroon van beide modellen. De rackets zullen ook spelers met een meer defensieve speelstijl goed bevallen. Ik wil niet direct zeggen dat het rackets zijn om de bal oeverloos mee heen en weer te slaan, maar het is wel erg gemakkelijk om de bal er hoog mee boven het net te houden tijdens lange rally's.
Ook de bal spin meegeven tijdens de service ging uitstekend met deze rackets. Serveren met sidespin (de kick service) gaat verbazend makkelijk. Ook in dit opzicht heb ik niets op de rackets aan te merken, dus laten we verder gaan met het comfort.
Persoonlijk houd ik niet van te zachte frames die zich als kauwgum gedragen. In dit geval geeft Wilson met zijn gepatenteerde technologie voor verticale en horizontale buiging van het frame een voorsprong op de concurrentie. Hoewel de frames op papier zacht en flexibel zijn, voelen ze tijdens het spelen veel stijver, steviger en energieker aan.
Ze geven me een gevoel van enorme kracht én comfort. Figuurlijk gesproken weet ik niet of er bijvoorbeeld ooit een meubelfabrikant in is geslaagd om een bank te maken die zowel zacht als hard is. In dit geval verricht Wilson echt wonderen en het is dan ook niet verbazingwekkend dat het merk de nummer één is in de wereld van tennisrackets.Fantastisch rauw is ook het geluid dat het racket produceert als je de bal perfect raakt en dat ook al indruk op me maakte bij de eerste generatie. Alsof je met een hamer op een houten plank slaat. Het geluid is doordringend, resonerend en prachtig helder.
En dat is niet alleen een genot voor het oor, maar geeft ook je prestaties en zelfvertrouwen een boost. Ik merkte het geluid vooral op bij volleys, waarbij de slagen zoveel mogelijk direct of met backspin worden gespeeld. Een snelle tik tegen de bal en klaar. Het punt is binnen.
In dit geval is het niet moeilijk om een algemene beoordeling te geven. Was het altijd maar zo makkelijk bij reviews van twee of meer rackets tegelijkertijd. Het lichtere model Wilson Clash 100 V3 is geschikt voor wat minder sterke mannen, vrouwen en junioren op licht tot matig gevorderd niveau.
De zwaardere Wilson Clash 100 PRO V3 is de voor de hand liggende keuze voor mannen en vrouwen van matig gevorderd tot gevorderd niveau. Ik zou dit racket zelfs aanraden aan junioren die wedstrijden spelen en graag een racket hebben dat onjuist geraakte ballen vergeeft en ze helpt om gemakkelijk power te genereren.
Ik ben erg enthousiast over de nieuwe Wilson Clash V3 rackets. Net als bij de Head Gravity 2025 heb ik er nauwelijks iets op aan te merken. Ze hebben een enorme energie, solide controle dankzij de enorme spin, een zeer royale sweetspot en zijn uitstekend te hanteren.
Ze scoren goed in elke categorie. Iets minder nauwkeurigheid en een niet erg uitgesproken balgevoel zijn te verwachten. Ze werken uitstekend vanaf de baseline en aan het net. De opslag is speels en je kunt er op elk gewenst moment een kanonskogel mee slaan die je tegenstander wegblaast.
Wilson heeft zichzelf dus weer overtroffen. Na de esthetische flop van de tweede generatie komt deze derde versie met een aanzienlijk beter design en spelen ze ook een stuk beter. Wat mij betreft zijn de nieuwe Wilson Clash V3 modellen zowel comfortabele als krachtige rackets.
De enige concurrentie die ik zie zijn de Head Boom rackets, die vergelijkbare eigenschappen hebben. Wilson Clash rackets zijn echter levendiger en hebben meer ongebreidelde energie. Nu is het aan jou om te zien of je deze energieke beesten kunt temmen.
Betekenis beoordelingscijfer:
Auteur: Michal Bayerl