De keuze van keeperpads is het belangrijkste van de hele keeperuitrusting. Goed gekozen keeperpads helpen de keeper beter te bewegen, verhogen het comfort en zorgen ervoor dat hij de pucks beter tegen kan houden. Als je twijfelt en niet zeker van je zaak bent, dan is dit artikel speciaal bedoeld voor jou.
Het uiterlijk wordt bewust als laatste genoemd. Niet dat het niet belangrijk is, maar het mag niet het doorslaggevende criterium zijn. Evenmin als het feit dat je idool uit de NHL in bepaalde keeperpads keept.
Bij de keuze van keeperpads is de maat het belangrijkste criterium. Die wordt vermeld in inches en is het resultaat van deze drie waarden:
Tel al drie deze meetwaarden bij elkaar op en deel de zo verkregen totale lengte door 2,54 om de waarde in inches te krijgen.
(A + B + C) / 2,54 = geschatte maat keeperpads in inches
Maat A, de lengte van de wreef, wordt door de fabrikant bepaald in de pasvorm. Als deze niet bij de keeper past, moet hij een ander model kiezen. Bij je keuze is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de keeperpads zachter worden door slijtage en op je schaatsen gaan leunen.
Maat B, de lengte van het scheenbeen, is het belangrijkst bij het kiezen van keeperpads. De essentiële afstand voor het kiezen van de pads is de afstand van je enkel tot het midden van je knie. Hier is het belangrijk dat je knie precies in het daartoe bedoelde gedeelte valt. Dat herken je als je knielt met je schaatsen aan. Als je nieuw keeperpads koopt, is het beter als je knie in het onderste derde deel van de kniebeschermer past, omdat de pads geleidelijk zullen zakken.
Maat C, de lengte boven de knie, is variabel en hangt af van je persoonlijke voorkeur en de lengte van je keeperbroek. De lengte boven de knie is meestal 18-20 cm en wordt soms +1' of +2' genoemd, wat betekent dat de keeperpad boven de knie één of twee inch langer is dan standaard.
Verlenging van de keeperpads boven de knieën is echter niet echt handig. De keeperpads mogen de keeper niet belemmeren bij het schaatsen. Een lichte verlenging beperkt de beweging van de keeper niet en zorgt ervoor dat de ruimte tussen de beide keeperpads wordt verkleind. Soms creëert dit zelfs een aaneengesloten geheel als de keeper knielt. Met het oog op een goede beweeglijkheid is het niet goed om het bereik van de keeper te compenseren door extra lengte van de keeperpads. Een perfecte 'butterfly' is niet het enige wat telt.
De indeling in 'worstjes' en 'platen' is aangevuld met een nieuw type: hybride keeperpads. Deze ligt qua type ergens tussen de twee klassiekers in.
Hoewel de eigenschappen van de verschillende vormen van keeperpads verschillen, is het specifieke type niet de bepalende factor voor de stijl van de keeper. Het is meer een kwestie van persoonlijke voorkeur.
'Worstjes', d.w.z. zachtere keeperpads, zijn altijd het domein geweest van veel en goed schaatsende keepers. Deze pads worden gekenmerkt door twee breuklijnen. Hierdoor zijn ze buigzamer en zitten ze stevig op de been van de keeper vast. Ze worden gekenmerkt door het 'worstjes' stuk op de knie. De zachtere kern van deze pads dempt de puck beter, zodat die bij de keeper blijft en niet zo snel terugkaatst de ijsvloer op. Over het algemeen zijn deze keeperpads comfortabeler en worden ze aanbevolen voor beginnende keepers.
Het tweede type zijn 'platen', d.w.z. harde keeperpads met één of helemaal geen breuklijn. Het potentieel van deze keeperpads kan vooral ten volle worden benut tijdens het sliden, waarbij de pads dankzij hun constructie zonder veel moeite op de rand kunnen wordt gezet. Keepers trekken dit type pads over het algemeen niet te dicht tegen hun benen aan, om te zorgen dat de pads het werk kunnen doen. Het voordeel van dit type is de hardheid van de kern, die schoten ver weg kaatst van de keeper. Om het potentieel van dit type keeperpads volledig te kunnen benutten is een zekere mate van vaardigheid in het doelgebied vereist. Ze worden aanbevolen voor medium gevorderde en meer ervaren keepers.
Hybride pads houden het midden tussen 'worstjes' en 'platen'. Ze combineren een hogere hardheid met één of twee breuklijnen en bieden de voordelen van beide soorten. Dit is een variant die geschikt is voor keepers met een universele manier van keepen.
Een stompere hoek en een harde breuklijn brengen de pad meer in de richting van de punt van de schaats van de keeper. Een dergelijk vorm van de breuklijn in het enkelgebied vind je vooral bij harde keeperpads. Met deze eigenschap moet rekening worden gehouden omdat hij het schaatsen van de keeper kan beïnvloeden.
Een rechte hoek in de breuklijn en een zachtere uitvoering ervan vind je bij zachtere keeperpads. De pads zitten op de wreef en bewegen tot op zekere hoogte mee met de schaats.
Fabrikanten hebben meestal drie modellijnen van keeperpads. Bij de keuze voor een van de kwaliteits- en prijsniveaus moet je rekening houden met je keepersniveau en je ambities. Alle soorten en vormen keeperpads zijn verkrijgbaar in alle prijsklassen.
Voor beginners en kinderen is er de lage klasse. Het grootste pluspunt zijn de lage aanschafkosten en de comfortabele uitvoering. In vergelijking met de hogere modellijnen worden minder goede materialen gebruikt. Keeperpads van dit prijsniveau vind je in de categorieën Intermediate, Junior en Youth.
Het middelste prijsniveau wordt het meest gebruikt en is geschikt voor amateurs, junioren en semi-professionals. Deze pads bieden eigenschappen en functies van topklasse, maar worden gemaakt van zwaardere materialen. Deze zijn meestal nog duurzamer dan de materialen die worden gebruikt in de modellijn voor professionals. De keeperpads uit de middenklasse zijn ook goed bestand tegen een hogere belasting (3 of meer keer ijshockeyen per week) en gaan vaak langer mee dan de keeperpads uit de topklasse.
Het middelste prijsniveau is zeer ruim vertegenwoordigd in ons assortiment. Je kunt kiezen uit alle grote merken die keeperpads produceren, namelijk Bauer, CCM, Warrior en Brian's.
De hoogste klasse, bedoeld voor professionals, wordt gemaakt van de beste materialen. Hier wordt een laag gewicht gecombineerd met zeer goede functionaliteit, zoals glijvlakken met lage wrijving. Keeperpads van dit niveau worden meestal met de hand gemaakt in Canada en worden vaak aangepast aan de eisen van de individuele speler. Het nadeel is dat ze minder lang meegaan en een stuk duurder zijn dan de keeperpads uit de middenklasse. Omdat ze vrijwel uitsluitend bedoeld zijn voor professionals die in de hoogste competities spelen, vind je ze niet in ons assortiment.
Het uiterlijk van keeperpads is niet onbelangrijk, maar heeft absoluut geen invloed op de functie ervan. Kies je keeperpads in geen geval omdat je favoriete keeper uit de NHL ze gebruikt. Zulke pads passen misschien niet bij je, wat zowel je prestaties als je plezier in het spel negatief zal beïnvloeden.
Veel amateur keepers kopen tweedehands keeperpads. Waarom niet, hun onmiskenbare voordeel is natuurlijk de lagere prijs. Keeperpads zijn echter onderhevig aan slijtage en de gebruikte materialen verslechteren in de loop van de tijd. Beetje bij beetje verliezen ze hun dempende en beschermende eigenschappen.